18 December 2009

selamat menyambut tahun baru

Di awal pagi terima sms dari dua orang rakan.
Pertama sms pada jam 2.52am diterima dari rakan yang bemastautin di Lemal;
"Semakin jauh kita tinggalkan dunia semakin dekat kita ke alam barzakh. Semoga   kita mendapat kerahmatan dan keredaanNya di dunia dan di akhirat. Selamat Tahun Baru Hijrah."
Sms kedua diterima dari teman yang tinggal di Paroi, Seremban pada jam 7.23 am ;
"Selamat tahun baru. Semoga diberkati amalan, disihatkan tubuh badan, dipanjangkan umur dan dikuatkan iman."
Hanya 2 teman yang menghantar sms sempena Awal Muharram dari lebih 50 contacts yang ada dalam handphone. Kami akui bahawa kami juga tak terpikir untuk sekurang2nya menghantar sms kepada keluarga atau teman sempena tahun baru bagi kalendar Islam. 


Kita sanggup bersengkan mata untuk menunggu detik 12 malam untuk menyambut tahun baru masihi. Dan pelbagai program dan acara diadakan. Tapi bila tiba tahun baru Hijrah, sunyi sepi. Kalau tak dijadikan public holiday mungkin kita tak tahu ianya hari pertama tahun baru dalam kalendar Islam.  Sama2lah kita manggunakan takwim hijrah dalam tugasan kita seharian.


Nama bulan dan makna dalam takwim Islam.

1.     Muharram-al-haram (dipendekkan kepada Muharram – محرّم)
      Bulan ini mengambil perkataan "Haram" yang bermaksud terlarang. Ini disebabkan budaya atau tradisi Arab mengharamkan sebarang peperangan pada bulan ini. Selepas munculnya Islam, Allah meneruskan budaya ini lantas menjadi satu antara empat bulan haram dalam Islam.
2.     Safar (ﺻﻔﺮ)                                                                                                                           Perkataan in bermaksud tiupan angin. Ketika nama tersebut mula diguna pakai, kemungkinan yang ketika itu adalah waktu yang berangin. Safar juga menunjukkan yang masyarakat Arab (badwi) meninggalkan rumah mereka.
3.     Rabiulawal (ﺭﺑﻴﻊ ﺍﻷﻭﻝ)
      Bulan pertama musim bunga iaitu masa ketika bulan tersebut dinamakan.
4.     Rabiulakhir (ﺭﺑﻴﻊ ﺍﻷﺧﻴﺮ/'ﺭﺑﻴﻊ ﺍﻟﺜﺎﻧﻲ)
      Bulan kedua musim bunga.
5.     Jamadilawal (ﺟﻤاﺪ ﺍﻷﻭﻝ)
      Bulan pertama musim panas. "Jumada" bermaksud kering.
6.     Jamadilakhir (ﺟﻤاﺪ ﺍﻷﺧﻴﺭ/ﺟﻤاﺪ ﺍﻟﺜﺎﻧﻲ)
      Bulan kedua musim panas. Jamada, juga bulan yang lain juga lebih sejuk, yang membawa maksud telaga menyejuk adalah suatu yang biasa ketika itu.
7.     Rejab (ﺭﺟﺐ)
      Satu lagi bulan suci yang mengharamkan perlawanan atau peperangan dan salah satu bulan yang dihormati. Ia juga dikenali sebagaiRajab al Fard. Fard bermaksud keseorangan; kerana tiga bulan suci yang lain berada jauh dan berturutan berbanding Rejab di tengah-tengah.
8.     Syaaban (ﺷﻌﺒاﻦ)
      Bulan ini terbit dari perkataan "syu'ba", bermaksud berpecah/menyimpang. Masyarakat Arab dahulu sering keluar dan berpecah untuk mencari air.
9.     Ramadan (ﺭﻣﻀاﻦ)
      Diambil daripada perkataan "ramda", yang bermaksud batu panas. Ini menceritakan ketika nama tersebut diberikan, keadaan amat panas ketika itu.
10.  Syawal (ﺷﻮﺍﻝ)
      Diambil daripada perkataan yang membawa maksud, apabila unta betina bunting. Ketika nama bulan ini diberikan, lazimnya unta betina bunting pada ketika itu.
11.  Zulkaedah (ﺫﻭ ﺍﻟﻘﻌﺪة)
      Diambil daripada perkataan "qa'ada" bermaksud untuk duduk. Inilah bulan suci ketiga yang mengharamkan sebarang pertempuran. Kebanyakan orang juga mula menghentikan aktiviti perniagaan mereka untuk duduk dan bersedia untuk menunaikan Haji.
12.  Zulhijah (ﺫﻭ ﺍﻟﺤﺠة)
      Ini adalah bulan suci terakhir dalam setahun dan dilarang melakukan sebarang pertempuran kerana pada bulan ini, haji dilaksanakan. Perkataan tersebut juga mengambil perkataan "haji" sebagai rujukan nama bagi bulan haji ini.

0 comments: