04 January 2012

hari pertama persekolahan


Program Semai KasihHari pertama persekolahan tahun ini memberikan pengalaman baru kerana mendaftarkan anak bersekolah di salah sebuah sekolah berprestasi tinggi di Selangor. Sehari sebelum itu ibubapa diwajibkan hadir ke sekolah untuk Program Semai Kasih. 

Dalam program tersebut ibubapa diberi taklimat berkenaan sekolah SBT, pencapaian akedemik, pencapaian ko kurikulum dan program2 yang akan di jalankan sepanjang tahun. Malah dalam 3 minggu pertama persekolahan murid tidak dibenarkan membawa buku teks dan buku tulis kerana sepanjang tempoh tersebut ujian saringan akan dijalankan.

Ujian dilakukan untuk mengetahui tahap akedemik murid samada  boleh membaca, menulis dan mengira. Murid yang pintar iaitu yang sudah boleh membaca, menulis dan bijak matemetik akan di asingkan dengan murid yang lemah .

Murid yang lemah akan ditempatkan di kelas khas untuk mengikuti program LINUS (program literasi dan numerasi) iaitu program untuk memastikan murid tersebut dapat menguasai kemahiran asas membaca, menulis dan mengira.

Murid yang pintar pula akan disaring sekali lagi dan akan memduduki ujian untuk Program Permata Pintar.Pendaftaran murid tahun 1.


Ibubapa pun kena ikut masuk kelas...Warna pink tetap jadi pilihan...


Bersedia untuk menduduki peperiksaan minggu pertama persekolahan tahun satu...

0 comments: